نتفلیکس را خیلیهایمان میشناسیم. همان سرویس جهانی استریمینگ فیلم و سریال که منبع الهام سرویسهای ایرانی مثل فیلیمو و نماوا شده است. اما نتفلیکس شرکت فناوریمحور پیشرویی است که به خاطر روندهای کاری و فرهنگی خاصاش هم معروف است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این شرکت از اولین شرکتهایی بوده است که کتابچهی فرهنگ سازمانی (Culture Book) ایجاد کرد. اهالی نتفلیکس در سطح منابع انسانی به فرهنگ سازمانی توجه ویژهای دارند.
یکی از چیزهایی که فرهنگ نتفلیکس وجود دارد، تست ماندگاری معروف این شرکت است. خود نتفلیکسیها به این تست، عنوان Keeper Test دادهاند. تستی که از یک طرف مشخص میکند چه کسی میتواند در شرکت بماند و به کار کردن ادامه دهد و از طرف دیگر میگوید چه کسی باید وسایلاش را جمع کند و با شرکت خداحافظی کند.
تست ماندگاری نتفلیکس چطور برگزار میشود؟
تست ماندگاری نتفلیکس یا همان Keeper Test روند سادهای هم دارد. هر کدام از کارمندان با فرد بالادستیشان جلسههای منظمی را در بازههای مشخصشده برگزار میکنند. در این جلسات، فرد بالادست از فرد زیرگروه خودش یک سوال ساده میپرسد: آیا بهترین فردی هستی که میتواند در جایگاه تو قرار داشته باشد؟ اگر فرد جواب مثبت بدهد، میماند. ولی اگر خود را بهترین فرد برای تصاحب این شغل نداند، طبعا از کار کنار گذاشته میشود. به همین سادگی!
این کار با ترتیب سلسله مراتبی، برای مقامهای بالاتر هم تکرار میشود. یعنی کسی که در جریان یک تست سوالکننده بوده است، در جریان جلسهای دیگر با مقام بالاتر خود به سوالشونده تبدیل میشود. با این ترتیب، تمام افراد شرکت با تست ماندگاری Keeper Test آزموده میشوند. اما به نظر من این تست با تمام مزایای ظاهریاش، یک ایراد بزرگ دارد. تنها کسی که در این تست زیر سوال نمیرود، مدیر عامل شرکت است. شاید به همین دلیل باشد که رید هاستینگز (Reed Hastings) سالها است مدیر عامل نتفلیکس باقی مانده است!
ساز و کار این تست ماندگاری بسیار ساده است و احتمالا با خودتان میگویید که طبعا تمام افراد به سوال این تست جواب مثبت میدهند. اگر بخواهیم از دید یک فرد ایرانی به موضوع نگاه کنیم، شاید حق با شما باشد. ولی جالب است بدانید که خیلیها بعد همین تست ساده با کار در نتفلیکس خداحافظی کردهاند. من در یکی از اپیزودهای پادکست Reset شنیدم که یکی از کارمندان قدیمی نتفلیکس که به نوعی از زمان شروع نتفلیکس بخشی از شرکت بود، با همین تست از کار کنار گذاشته شد.
هیجانانگیز یا دلهرهآور؟
احتمالا قرار گرفتن در جریان این تست، ضربان افراد را بالا میبرد. اینکه بدانی قرار است جوابی بدهی که آیندهی کاریات را تحت شعاع قرار میدهد، ذاتا چیز ترسناکی است. حتی اگر حسابات پاک باشد و از محاسبه هم باکی نداشته باشی. خود اهالی نتفلیکس میگویند که این روش ارزیابی اصلا ترسناک نیست و خیلی هم از آن راضی هستند. طبق صحبتهایی که در این ویدیو بیان میشود، آنها به تاثیر مثبت Keeper Test باور دارند و آن را پذیرفتهاند. ولی مساله اینجا است که تمام افراد حاضر در ویدیو از مدیران نتفلیکس هستند و هیچیک از کارمندان عادی نتفلیکس در ویدیو حضور ندارند. شاید اگر از کارمندان سطح پایین نتفلیکس سوال میشد، نتایج متفاوتی به بار میآمد.
خود اهالی نتفلیکس میگویند که این روش ارزیابی اصلا ترسناک نیست و خیلی هم از آن راضی هستند.
اما کلیت این تست ماندگاری چیز جالبی است. حداقل من اینطور فکر میکنم و با خودم میگویم احتمالا باعث میشود تمام کارمندان به صورت مرتب ارزیابی شوند؛ آن هم توسط خودشان. حرکت نتفلیکس در اجرای Keeper Test حرکت بزرگ و شجاعانهای است و من فکر میکنم که همین بزرگ بودناش کاری کرده است تا اسم این شرکت بیشتر بر سر زبانها بیفتد. مگر آنها همین را نمیخواهند؟
منبع عکس کاور این پست، Unsplash است.