این گوگل بلاگرفته چه چیزهایی درباره من می‌داند؟

گوگل درباره من چه می‌داند؟

خیلی وقت است که این سوال برایم به وجود آمده است: گوگل درباره من چه می‌داند؟ چرا بعضی وقت‌ها می‌بینم که گوگل دارد نیاز من را به درستی پیش‌بینی می‌کند؟ آیا گوگل دارد رمالی می‌کند یا علم جادو و جمبل سرش می‌شود؟ از کجا می‌فهمد که چه نوع تبلیغ‌هایی را باید به من نشان بدهد؟ ویدیوهایی که توی یوتوب می‌بینم چرا بعد از مدتی به یک سمت هدایت می‌شوند؟ چه اتفاقی دارد پشت پرده رخ می‌دهد؟

این شد که یک سرچ گوگلی ساده کردم و بعد از وارد کردن what google knows about me به یک مقاله روی سایت مدیوم رسیدم. بخش زیادی از چیزی که در ادامه می‌بینید، برگردان این مقاله است و خودم هم سعی کرده‌ام چند نکته را به آن اضافه کنم. برویم و ببینیم که گوگل درباره من و شما چه می‌داند.

گوگل درباره‌ی شما چه می‌داند و چطور تبلیغات نشان می‌دهد؟

این صفحه را ببینید: https://adssettings.google.com/authenticated

این لیستِ تمام چیزهایی است که گوگل درباره‌ی شما می‌داند و خیلی زیبا آنها را برایتان دسته‌بندی کرده است. در این لیست علاوه بر چیزهای ساده‌ای مثل سن و جنسیت، تمام علاقه‌مندی‌های شما هم مشخص شده‌اند. ممکن است با خودتان فکر کنید که گوگل این اطلاعات را از کجا آورده است. جواب این سوال واقعا ساده است: زمانی که دارید سرچ می‌کنید، آن پشت‌مُشت‌ها گوگل دارد اطلاعات مورد نیازش را ذخیره می‌کند و بعد از دسته‌بندی کردن، مورد استفاده قرار می‌دهد. توی تنظیمات این صفحه می‌توانید یک دکمه‌ی اصلی را ببینید که قابل خاموش کردن است. گوگل توصیه می‌کند تا این دکمه را روشن بگذارید تا بتواند تبلیغات مرتبط با نیازهای شما را نمایش دهد و اگر خاموش‌اش کنید، تبلیغات نامرتبط را خواهید دید. دقت می‌کنید؟ نمی‌گوید این انتخاب را داری که اصلا هیچ تبلیغی نبینی. پیش‌فرض ذهنی گوگل این است که تبلیغات در هر حال باید باشند؛ تنها این انتخاب را دارید که تبلیغات چرت و پرت نبینید!

شخصی سازی نمایش تبلیغات در گوگل
تنها کاری که می‌تواند بکنید این است که ببینید گوگل چقدر خوب شما را مانیتور می‌کند!

گوگل درباره موقعیت مکانی من چه می‌داند؟

این صفحه را ببیند: https://www.google.com/maps/timeline

گوگل دقیقا می‌داند که شما در طول عمر شریف‌تان کجاها بوده‌اید؛ چه سفرهایی کرده‌اید و الان ساکن چه شهر و کشوری هستید. چه طوری می داند؟ این‌طوری که شما یک گوشی هوشمند خوب خریده‌اید و به احتمال خیلی زیاد، اکانت گوگلی‌تان را روی گوشی تنظیم کرده‌اید و دارید به صورت پیوسته، موقعیت مکانی‌تان را برای گوگل می فرستید. این ویژگی را می‌توان خاموش کرد. اما برای خاموش کردن آن در وهله‌ی اول نیاز است بدانید که این ویژگی فعال است. کمتر کسی از این قابلیت خبر دارد و گوگل هم دارد از این نادانی جمعی سود می‌برد. البته مشابه مورد اول، ممکن است ته‌اش هم با خودت به این نتیجه برسی که روشن گذاشتن موقعیت مکانی بهتر از خاموش بودن است!

گوگل دقیقا می‌داند که شما در طول عمر شریف‌تان کجاها بوده‌اید.

آیا گوگل جستجوهای من را ذخیره می‌کند؟

این صفحه را ببینید: https://myactivity.google.com/myactivity

دیدن این صفحه برای خود من یادآور روز قیامت و رستاخیز است. همان روزی که قرار است نامه‌ی اعمال را به دست‌ات بدهند و ببینی که تمام کارهای ریز و درشت عمرت را در آن ثبت کرده‌اند. بله، گوگل تمام عبارت‌های جستجوشده (Search Term) را ذخیره می‌کند. دلیل‌اش چیست؟ به چه دردش می‌خورد؟ من که نمی‌دانم. ولی توی لینکی که گذاشته‌ام خیلی راحت می‌توانید ببینید که در فلان روز چند ماه پیش در ساعت ۲۰:۴۵ دقیقه، چه عبارتی را جستجو کرده بودید! کمی ترسناک است. ولی به هر حال جزئی از ویژگی‌های دنیای جدیدی است که داریم تویش زندگی می‌کنیم.

گوگل گزارش فعالیت ماهانه هم می‌دهد!

این صفحه را ببیند: https://myaccount.google.com/dashboard

لیستی است از تمام سرویس‌های فعال گوگل که دارید از آنها استفاده می‌کنید. به نوعی یک داشبورد است برای دیدن تمام سرویس‌هایی که در حال حاضر فعال هستند. این صفحه به خودی خود ایرادی ندارد؛ ولی چون حجم زیادی از چیزها را در کنار یکدیگر نشان می‌دهد، طبیعی است که کمی آدم را بترساند.

لیست تمام سرویس‌های فعال گوگل
چون کنار هم نمایش داده می‌شوند، ترسناک به نظر می‌رسند.

و تمام جاهایی که با اکانت گوگل‌تان لاگین کرده‌اید را نشان می‌دهد

این صفحه را ببینید: https://myaccount.google.com/permissions

این یکی برای خود من خیلی جالب و کاربری بود. چون بعضی وقت‌ها پیش می‌آید که بخواهی دسترسی فلان سایت یا اپلیکیشن را قطع کنی و می‌بینی با استفاده از گوگل تویش لاگین کرده‌ای. حالا بیا و درست‌اش کن! ولی واقعا می‌شود درست‌اش کرد. اینجا می‌توانی یک دکمه را بزنی و به راحتی دسترسی آن سایت را قطع کنی.

چرا گوگل این کارها را می‌کند؟

ساده است؛ گوگل از تمام این اطلاعات استفاده می‌کند تا سرویس بهتری به کاربران‌اش بدهد.

شاید خود گوگل بود که این کلمه‌ی بیگ دیتا را ضرب کرد.

ساده است؛ گوگل از تمام این اطلاعات استفاده می‌کند تا سرویس بهتری به کاربران‌اش بدهد. استفاده از بیگ دیتا (Big Data) را به معنای واقعی می‌توان در سرویس‌های گوگل دید. کسی چه می‌داند؟ شاید خود گوگل بود که این کلمه‌ی بیگ دیتا را ضرب کرد. گوگل از دیتا استفاده می‌کند و چون از این راه پول درمی‌آورد، بهترین راه را برای ذخیره و استفاده از آنها پیدا می‌کند.

بگذارید یک مثال بی‌ربط، ولی دست‌اول در همین باره بزنم و حرف‌ام تمام.

چند روز پیش اتفاقی افتاد که من را به غلط کردن انداخت. موبایل‌ام خاموش شده بود و برای گرفتن اسنپ مجبور بودم اکانت گوگل‌ام را روی یک موبایل اندرویدی دیگر تنظیم کنم. با وجود اینکه بعد از پایان کار لاگ اوت کردم، باز هم متوجه شدم که شماره‌های موجود در اکانت گوگل‌ام روی آن موبایل غریبه سینک (Sync) شد‌ه‌اند. هر چه زور زدم، نشد که از راه دور سینک شدن را متوقف کنم و در نهایت مجبور شدم از خود آن فرد بخواهم اکانت من را از روی دستگاه‌اش پاک کند. این اتفاق قبلا هم در ارتباط با یکی از دوستان دیگرم افتاده بود. جالب این که هنوز موفق نشده‌ایم جلویش را بگیریم و به نوعی اکانت‌های گوگل‌مان با هم ازدواج کرده‌اند. هنوز که هنوز است ما داریم شماره‌های تماس‌مان را با دیگری به اشتراک می‌گذاریم و من هر روز توی دفترچه تلفن موبایل‌ام شماره‌های ناشناس می‌بینم. انگار این دفعه دانایی‌های گوگل درباره‌ی من نم کشیده است. شاید هم نه؛ گوگل آن‌قدر تشنه‌ی دیتا است که از خیر هیچ‌چیز بی‌ربط و باربطی نمی‌گذرد. گوگل خیلی چیزها درباره‌ی ما می‌داند و خودمان این چیزها را به او یاد داده‌ایم.

منبع عکس کاور این پست، سایت Unsplash است و اعتبار عکس به عکاس آن Paweł Czerwiński تعلق می‌گیرد.

۵ ۲ رای
امتیاز کلی این نوشته
اشتراک
اعلان
guest

4 کامنت
فیدبک اینلاین
دیدن تمام کامنت‌ها
فیروز پوررستمی

مگریک گوگل است ازماخبردارد ازجی پی آس و هزاران وسیله دیگر به عنوان حسگردرگوشیهای همراه وارد میکنند ازهمه خبردارن خصوصا درشناس نامه وگذرنامه دیدم داخل کاغذ سیم کارت جاسازی کرده بودن یعنی چح وقتی توسر میمون سیم کارت بزارن واوبنویسه دیگه ازما چه انتظاری داری خدابده. بدبختی

zahra

راستش برامن مهم نیست فقط موندم به چه دردش میخوره

ولی واقعا مقاله خوبی بود اصلا توقع نداشتم همچین کاری بکنه ?

آخرین ویرایش در 3 سال قبل توسط zahra
Arfeh

سلام ✋ چقدر مقالتون جالب بود و البته تفکر بر انگیز?چیزایی ک چون برای همه اتفاق میفته، باعث میشه نسبت بهش بی تفاوت باشیم
فکر کنم با این شرایط علاوه بر فرشته ها و جوارح بدن گوگل هم جز شاهدین روز رستاخیز محسوب بشه??