گودریدز یعنی جایی که کتاب‌خوان در آن خودکشی می‌کند

یک مانیتتور کامپیوتر در حال نمایش سایت کتاب گودریدز

تازگی‌ها با گودریدز (Goodreads) خیلی ارتباط برقرار کرده‌ام. اپلیکیشن گودریدز مدت‌ها است که توانسته روی آیپدم جا خوش کند و به محض اینکه چند صفحه کتاب می‌خوانم، سریع می‌روم و درصد پیشرفت‌ام در آن کتاب را توی اپلیکیشن ثبت می‌کنم. نمی‌دانم چه کار کرده که تا این اندازه وفادارش شده‌ام و بعضی وقت‌ها بدون دلیل بازش می‌کنم تا ببینم که در دنیای کتاب چه خبر است.

خودم هم باورم نمی‌شود که چنین کاری را بی‌اختیار انجام می‌دهم. البته دست خالی هم برنمی‌گردم و در هر بار باز کردن آن، کلی از اخبار مرتبط با دوستان‌ام مطلع می‌کنم و بررسی می‌کنم که بر اساس سوابق کتاب‌خوانی من، خود گودریدز چه کتاب‌هایی را به من پیشنهاد می‌دهد.

شعارش را که دیگر نگو و نپرس! شعار برنامه این است: «با کتاب محبوب بعدی‌ات آشنا شو» (Meet Your Next Favorite Book). این شعار را می‌توان درس داد و از آن درس گرفت! همه‌جوره شعار ایدآلی برای یک شبکه اجتماعی کتاب‌خوانی است. دوست دارم کمی بیشتر درباره‌ی ویژگی‌های مثبت گودریدز عزیزم با شما حرف بزنم.

عبارت با کتاب محبوب بعدی‌ات آشنا شو همه‌جوره شعار ایدآلی برای یک شبکه اجتماعی کتاب‌خوانی است.

چیزی شبیه به IMDb برای کتاب

یک نکته‌ی خیلی مهم درباره‌ی گودریدز این است که به نوعی یک شبکه اجتماعی برای کتاب‌خوان‌ها است. پس طبیعی است که لیستی کامل از کتاب‌های چاپ شده داشته باشد و بتوانید با جستجو در برنامه، آنها را پیدا کنید. اسم هر کتابی را که جستجو کنی، به راحتی به آن می‌رسی و می‌توانی یک خلاصه‌ی خوب از آن بخوانی، امتیاز کتاب از ۵ نمره را ببینی و کامنت‌های دیگران درباره‌ی آن را مطالعه کنی. یعنی چیزی شبیه به IMDb که دیتابیس فیلم‌های تمام دنیا را در خود دارد با گودریدز برای کتاب‌ها پیاده شده است. جالب است که حتی کتاب‌های فارسی هم در گودریدز پیدا می‌شوند و خوش‌بختانه در سال‌های اخیر، ناشران ایرانی هم اهمیت فعالیت در گودریدز را درک کرده‌اند.

کتاب‌ها در گودریدز
گودریدز سعی می‌کند دنیای کتاب را رنگی کند | منبع عکس: Goodreads

نگاهی به ویژگی‌ها

ثبت کردن میزان پیشرفت در خواندن کتاب از ویژگی‌های خوب دیگر این برنامه است. من این فیچر گودریدز را خیلی دوست دارم و چون حس پیشرفت در مطالعه را برای من ملموس می‌کند، دائم دارم از آن استفاده می‌کنم. این خیلی خوب است که می‌توانم به خودم و به دیگران نشان دهم که دارم چه کتابی را می‌خوانم و چه قدر از آن را مطالعه کرده‌ام. توی گودریدز می‌توانی یک پروفایل عمومی داشته باشی که بقیه می‌توانند آن را ببیند و حتی دنبال‌اش (Follow) کنند. آن‌هایی که فالوئر شما باشند، از تک‌تک حرکات مربوط به مطالعه‌ی شما باخبر می‌شوند و این خیلی خوب است. اصلا خدا را چه دیدی؟ شاید با همین کار توانستی تاثیر مثبتی روی دیگران بگذاری و آنها را به بیشتر کتاب خواندن دعوت کنی.

فالوئرهای شما در گودریدز می‌توانند تک‌تک حرکات مربوط به کتاب‌خوانی‌تان را دنبال کنند. این حس دنبال شدن و تحت نظر بودن اتفاقا خوب است.

از دیگر فیچرهای مثبت گودریدز این است که ۳ نوع قفسه‌ی کلی کتاب به پروفایل هر کاربر اختصاص می‌دهد. قفسه‌ی اول مربوط به کتاب‌هایی است که می‌خواهی بخوانی و با اضافه کردن کتاب مورد علاقه‌ات به آن، از گم کردن کتاب‌ها و فراموش کردن اسم‌شان جلوگیری می‌کنی. قفسه‌ی دوم مربوط به کتاب یا کتاب‌هایی است که الان داری مطالعه‌شان می‌کنی و قفسه‌ی آخر هم کتاب‌های خوانده شده است. این ۳ قفسه در اطلاعات مربوط به پروفایل هر نفر قابل دیدن است و گذشته، حال و آینده‌ی کتاب‌خوانی شما را برای بقیه فاش می‌کنند!

چالش کتاب‌خوانی سال ۲۰۱۹ گودریدز
چالش کتاب‌خوانی از ویژگی‌های خیلی خوب گودریدز است | منبع عکس: Goodreads

چند وقتی است که یک فیچر خیلی جذاب و باحال به نرم‌افزار گودریدز اضافه شده و آن هم «چالش کتاب‌خوانی» (Reading Challenge) است. در چالش کتاب‌خوانی برای خودت یک هدف در نظر می‌گیری و مثلا می‌گویی که می‌خواهم امسال ۱۰ کتاب بخوانم. هر وقت هم که خواندن یک کتاب را تمام کردی و آن را به قفسه‌ی کتاب‌های خوانده‌شده فرستادی، یک نوار پیشرفت را برایت پر می‌کند و نشان می‌دهد که از تعداد مشخص‌شده چقدرش را خوانده‌ای. من از دیدن این قابلیت ساده و جذاب سر ذوق می‌آیم. بعد تازه دیگران هم می‌توانند ببینند که شما برای امسال خودت چند تا کتاب را به عنوان چالش در نظر گرفته‌ای و آنها را هم به نوعی تشویق به بیشتر کتاب خواندن می‌کنی. چالش کتاب‌خوانی می‌تواند یک چالش مفید باشد. یک چیزی که واقعا چالشی و به‌دردبخور است؛ نه مثل چالش مانکن و چالش تشتک نوشابه که در اینستاگرام و توئیتر به راه می‌افتد.

تمام این فیچرهای گودریدز رایگان است و هیچ پولی برای استفاده از آن نمی‌پردازید. گودریدز تا سال‌ها به صورت مستقل فعالیت می‌کرد و بعد از مدتی آمازون، غول بزرگ خرده‌فروشی اینترنتی آن را خرید. خوش‌بختانه گودریدز هنوز رایگان باقی مانده و می‌توان بدون دغدغه از آن استفاده کرد. اما به نظر نمی‌رسد که آمازون اجازه دهد چنین معدن طلایی بدون درآمدزایی باقی بماند. فعلا تنها کاری که آمازون انجام داده، این است که با اتصال حساب کاربری آمازون به گودریدز می‌توان کتاب‌های خریده شده را به قفسه‌های گودریدز اضافه کرد. هماهنگی‌هایی هم بین این سرویس و آدیبل (Audible) به وجود آمده است. اما به نظرم باید منتظر باشیم تا به زودی مدل درآمدزایی گودریدز را ببینیم. روزی که چنین خبری منتشر شود، روز ناراحتی من خواهد بود!

گرم نگه داشتن تنور کتاب‌خوانی

این برنامه هر سال از روی رای کاربران به کتاب‌ها، یک کتاب را به عنوان کتاب سال انتخاب می‌کند که خیلی کار قشنگی است. یعنی همان‌طور که برای فیلم برتر سال، مراسم‌هایی مثل اسکار، گلدن گلوب، بفتا و هزار چیز دیگر برگزار می‌کنند، یکی هم پیدا شده که همین کار را برای کتاب اجرا می‌کند. البته نه با آن همه خرج و هزینه‌های هنگفت و لباس و سالن و پوشش تلویزیونی؛ ساده و بی‌ریا درون محیط اپلیکیشن و وب‌سایت گودریدز نتیجه به همه اعلام می‌شود. نتیجه‌ای که می‌تواند کتاب‌های خواندنی هر سال را برای تعداد زیادی از افراد مشخص کند. گویا این کار از سال ۲۰۰۹ میلادی به این طرف در حال انجام است و به نظر من خیلی کار نیک و پسندیده‌ای است، نقطه.

انتخاب کتاب سال از طرف گودریدز
انتخاب کتاب سال یکی از کارهای خوب گودریدز است | منبع عکس: Goodreads

راه ارتباطی گودریدز با شما

گودریدز با استفاده از اپلیکیشن و وبسایت ساده‌اش با کاربر ارتباط برقرار می‌کند و اگر در آن ثبت‌نام کرده باشید، هر چند وقت یک‌بار یک ایمیل خبرنامه‌ای خوب هم برایتان می‌فرستد. توی خبرنامه هم از میزان پیشرفت دوستان‌تان در کتاب‌خوانی، کتاب‌های تازه منتشر شده، کتاب‌هایی که ممکن است مورد پسندتان باشد و مقالات مرتبط با کتاب برایتان حرف می‌زند. خلاصه اینکه خیلی آدم‌های فرهیخته‌ای هستند و سعی دارند کتاب‌خوانی را همه‌گیر کنند. امیدوارم که بتوانند.

گردانندگان گودریدز خیلی آدم‌های فرهیخته‌ای هستند و سعی دارند کتاب‌خوانی را همه‌گیر کنند.

یک شبکه اجتماعی کاربردی

گودریدز هم یک شبکه‌ی اجتماعی است و ویژگی‌های یک شبکه‌ی اجتماعی خوب را دارد. از طرفی اینستاگرام و توئیتر و فیسبوک هم شبکه‌ی اجتماعی هستند. حالا به نظرتان وقت‌گذاشتن در کدام یک به‌صرفه‌تر است؟ تماشای شام و نهار دیگران و لباسی که دوست‌تان برای عروسی دوست‌اش تن کرده بود یا دیدن کتاب‌هایی که استادتان می‌خواند و دنبال کردن حرفی که یک نویسنده‌ی کتاب درباره‌ی یک کتاب دیگر گفته است؟ اصلا می‌توانید جلوی خودتان را بگیرید و از چنین شبکه‌ای استفاده نکنید؟

راستی من در گودریدز اینجا هستم. می‌توانید دنبال‌ام کنید.

منبع عکس کاور این پست، سایت Shutterstock است. عکس را نخریده‌ام. به هر حال ارزش و اعتبار عکس به همین سایت تعلق می‌گیرد.

۱ ۱ رای
امتیاز کلی این نوشته
اشتراک
اعلان
guest

0 کامنت
فیدبک اینلاین
دیدن تمام کامنت‌ها